Panforte este un desert specific italian, tradițional de Crăciun, pe care sinceră să fiu nu l-am descoperit în Italia (în afară de gelato nu prea mai bagi în seamă altceva, mai ales vara, nu ?) ci pe canalul TV Paprika. M-a atras faptul că este foarte condimentat, oarecum digestiv și imunizant dacă te gândești la ghimbirul și scorțișoara din el. Imediat l-am văzut în varianta fără foc, l-am testat de Crăciun și este chiar mai delicios decât mă așteptam, plus foarte simplu de realizat.
Istoria acestui deliciu parfumat începe în apropierea oraşului Siena, situat în inima Toscanei. Întrucât Ducatul Florenţei lupta foarte des cu Republica Veneţiană, asediile de lungă durată scădeau proviziile mănăstirilor şi forţele luptătorilor în mănăstiri a apărut pentru prima oară) şi pentru ca să aibă puteri, călugării franciscani au început să prepare un fel de pâine puternic aromată şi densă, hrănitoare şi dulce. Această turtă dulce are mai multe nume: Panforte (pâine puternică), Pane Natalizio (pâinea Crăciunului), Pane Aromatico (pâine aromată), Pan Peparos (pâine piperată).
La origine avea la bază un aluat numit „melatello” care conţinea miere, făină, fructe uscate şi nuci. Aluatul se punea la dospit în vasele care se spălau merele lucru care îi dădea un miros puternic şi acid. De aici şi numele de Panem Fortis. Apare pe la 1205 într-o mănăstire din localitatea Montecelso. Se pare că ţăranii plăteau şi un bir călugărilor, numit „panpepato” – pâine piperată. La acea vreme, Siena era un oraş foarte prosper, unde prin Pisa, ajungeau toate condimentele Orientului.
În 1370, acest desert ajungea să fie comercializat pe scară largă în Venezia, dar puteau să şi-l permită doar familiile înstărite şi se consumă, preponderent, de sărbători.
Aşadar pentru un Panforte de cam 1 kg (îl puteţi felia şi împacheta frumos pentru oaspeţii pe care îi veţi primi de Crăciun) :
1. Migdale – 400 grame
2. Pepene galben uscat – 325 grame
3. Coji de citrice confiate – 50 grame
4. Alune prăjite – 60 grame
5. Scorţişoară – 20 grame
6. Miere – 200 grame
7. Zahăr – 175 grame
8. Făină – 150 grame
9. Condimente (coriandru, nucşoară, piper alb, cuişoare) – 5 grame
Join the discussion