Clătite din quinoa vroiam să fac de mult timp, dar că am reușit să le fac și fără tigaie, la cuptor, mi se pare minunat . Eu am avut mereu o problemă cu statul la tigaie, întors, avut grijă să nu se prindă, puse pe hârtie să absoarbă uleiul….trebuie să recunosc că mi-era tare lene să fac clătite din acest motiv.
Nu mai spun că nu am pus nici un pic de îndulcitor și tot au fost bune, copilul a mâncat 10 bucăți dintr-un foc.
Inspirația mea a fost această rețetă pe care am adaptat-o astfel :
Ingrediente
90 gr. quinoa hidratată peste noapte
45 gr. făină orez + 1 lingură tărâțe psyllium
60 gr. fulgi cocos
250 ml lapte vegetal
1 linguriță semințe chia înmuiate în 1/4 cană apă plată ce puțin 15 minute
2 lingurițe ulei de cocos topit
1/2 băț vanilie
1 linguriță praf de copt
1/2 linguriță scorțișoară
PS – majoritatea ingredientelor mele sunt de la Republica Bio, ei au și secțiunea fără gluten foarte bine aprovizionată.
Quinoa am spălat-o bine de tot cu o seară înainte și am lăsat-o acoperită de apă la frigider. A doua zi am scurs-o, clătit-o și am băgat-o în robot alături de restul ingredientelor și am mixat până am obținut o cremă groasă curgătoare. Având psyllium ea o să se mai îngroașe până așezăm noi toate clătitele în tavă, așa că dacă simțiți nevoia să mai adăugați câteva linguri de apă puteți să o faceți .
Evident că am început prin a încinge tigaia ceramică unsă bine cu ulei de cocos și primele clătite așa le-am făcut…dar mergea greu așa că am zis trebuie să încerc și la cuptor. Am întins repede pe hârtia de copt 20 de pancakes și am dat la cuptor 200 grade la început – 10 minute, după care 180 timp de încă 20 minute. Dacă preîncălziți cuptorul, așa cum trebuie, lăsați la 180 grade din prima și 20 minute sunt suficiente pentru a fii gata. Eu am și întors clătitele când s-au dezlipit în siguranță de pe foaia de copt.
Eu am simțit diferența la gust între cele prăjite și cele coapte, plăcându-mi evident cele coapte, dar ai mei au zis că sunt la fel. Poate și din cauză că le-am stropit din belșug cu sos de mentă și sos de unt de arahide (unt amestecat cu ghimbir și lapte vegetal, miere). Eu zic că cele prăjite păstrează crusta rumenă de tigaie iar cele coapte sunt doar pufoase.
Nu știu dacă vă dați seama din poze care oricum nu sunt prea reușite- cele prăjite sunt cu cireșe, iar cele coapte sunt cu felii de caise și unt de arahide .
Un lucru e clar, de acum încolo numai clătite cu quinoa, fără gluten și coapte voi face. Eram datoare cu această rețetă de la ultimul atelier de la Veg Studio – Patiserie fără gluten. La următorul atelier am în plan să fac biscuiți sărați cu alge, tot fără gluten evident – 11 iulie, detalii aici .
Să vă fie de folos !
Andra
Join the discussion
Buna seara!
am o intrebare, se poate sa nu pun seminte de chia(nu imi plac) sau este nevoie pentru a lega compozitia?
Multumesc frumos
Buna. rolul semințelor de chia este de a lega, nu se simte gustul lor deloc. Ai putea să încerci cu semințe de in in loc, măcinate pentru că si ele se umflă și leagă.
Cu ce putem înlocui faina de orez? Am în dotare faina de hrisca, de mei, faina integrala. Și în loc de quinoa hidratata se poate folosi faina de quinoa? Mulțumesc
Poți să înlocuiești cu orice făină în principiu. Hrisca are gust specific, deci doar dacă îți place, mai trebuie să ții cont că este mai fărâmicioasă. Eu aș pune mei sau făină integrală. Poți să pui făină de quinoa fără nici o problemă. Va trebui să ajustezi cantitatea de lichid, pune treptat pentru că fiecare făină absoarbe diferit.