Clătite vegane din făină de soriz, fără banane sau alte fructe, doar cu apă minerală, psyllium și făină de in, foarte asemănătoare cu cele clasice, cu ou și făină albă. Copilul le-a adorat, a zis că în sfârșit am făcut și eu clătite ca la restaurant. E adevărat că nu am mulțumit-o foarte mult cu variantele din făină cocos, orez, quinoa etc.. Acesta este plusul/avantajul făinii de soriz, gustul este neutru iar datorită unui conținut ridicat de amidon se leagă foarte bine, spre deosebire de alte făinuri fără gluten. Nu e prima dată când o folosesc singură într-un preparat, am făcut și pâine doar cu soriz și se pare că și aici spre deosebire de alte făinuri fără gluten care trebuie combinate, sorizul iese învingător. Este și mai proteic decât alte făinuri deci foarte bun pentru copii și noi veganii.

Ingrediente (7 clătite)

200 grame făină soriz/ făină orez

350 gr. apă minerală/500 gr. pentru orez

15 grame ulei struguri

1 praf sare

3-4 lingurițe zahăr cocos sau alt îndulcitor/se omite pentru preparate sărate

1 lingură rasă de tărâțe psyllium

1 lingură rasă de făină in

100 gr. lapte vegetal

ulei cocos pentru prăjit

Am început prin a amesteca făinurile de in și psyllium cu lapte vegetal, într-un castronel, pentru a se umfla. Separat, într-un bol măricel am amestecat făina de soriz cu apa minerală, laptele și restul ingredientelor. La final am adăugat și tărâțele hidratate în lapte, am mai amestecat cu telul și am trecut la încins tigaia. Nu am o tigaie specială, am avut una de la Tefal care a fost ok pentru prăjit doar câteva luni după care a început să prindă orice încercam să prepar în ulei de cocos. Acum am una no name, de la hipermarket.

Prima clătită nu a ieșit…pentru că neștiind cum se comportă compoziția am încercat să o întorc prea repede și s-a rupt. Următoarele au fost perfecte. Singurul regret este că au ieșit puține. Abia am reușit să salvez una pentru poză (pe care am și mâncat-o)! Am mai prins una la final pe care am mâncat-o ca pe lipie, pentru că nu a ieșit prea dulce, cu sos thai , ridichi și pătrunjel. Foarte bună !

Intenționam de ceva vreme să încerc clătitele cu făina soriz, vroiam chiar să le pun ca preparat dulce la atelierul de gătit din 6 mai de la Kuxa Studio. Ochisem eu o serie de tigăi din fontă numai bune de așa ceva, dar recunosc că m-am gândit că sunt prea banale și o tartă vegană cu fructe și vanilie ar fii mai specială. Poate dacă ne încadrăm bine în timp, cât stau la cuptor tartele facem și câte o clătită de fiecare. Mai avem câteva locuri libere, detalii aici. 

Zile senine și delicioase !

Andra