Cremșnit sau cremeș, o prăjitură care place oricui datorită foietajului crocant și a delicioasei creme de vanilie. Pare cam complicat să faci așa ceva sub formă vegană, nu-i așa?!? Ei bine nu, pentru că există cerealele integrale crispy – orz, porumb, hrișcă sau ovăz care așezate în strat consistent redau perfect textura foietajului.

Crema o poți face în două feluri, cu foc sau fără, în funcție de gustul și timpul tău.

Cea raw este mai galbenă datorită îndulcitorului lichid, dar trebuie să aștepți să se înghețe, pe când la cea cu foc este suficient să se răcească, dar culoarea va fii maronie datorită zahărului de cocos. Sau poți folosi green sugar !

Ingrediente pentru 4-5 porții

Foietaj – aproximativ câte 100 gr. de cereale crispy Sanovita (eu folosesc hrișcă și porumb de obicei) + 3 linguri ulei de cocos + 3 linguri lapte vegetal

Amesteci într-un castron cele două feluri de cereale după care îți alegi o tavă sau formă de silicon dreptunghiulară, suficient de înaltă pentru un cremșnit reușit.

Dacă nu este detașabilă sau de silicon o îmbraci cu folie de plastic sau hârtie de copt pentru a putea scoate prăjitura.

Așezi în vasul ales un strat de grosimea unui deget de cereale, stropești cu lapte de cocos și ulei, presezi puțin cu mâna și pui deoparte la frigider până pregătești crema.

Ingrediente Varianta vegană:

• 400 grame de smântână vegetală de cocos

• 100 grame zahăr cocos/70 gr. green sugar

• 1 lingură esență vanilie sau 1/2 semințele unui baton de vanilie

• 1 praf sare

• 3 linguri de pudră amidon/ făină de tapioca

Se fierb, amestecându-se încontinuu, la foc mediu timp de 10-15 minute până se îngroașă. Se toarnă crema peste stratul de cereale, apoi se așează și stratul final de cereale care se pudrează cu zahăr pudră de stevie (Green Sugar). Se lasă la temperatura camerei până se răcește, apoi încă o oră la frigider după care se poate servi.

Ingrediente Varianta raw :

• 400 grame smântână cocos

• 150 grame caju hidratat

• 1 linguriță rasă pudră turmeric

• 1 praf sare

• 100 gr. ulei cocos

• 80 gr. îndulcitor lichid

• sucul de la o lămâie

• 1/2 semințe baton vanilie

• 1 cm ghimbir ras

Mixezi în robot toate ingredientele până la omogenizare și așezi crema peste stratulde cereale. Dai la congelator să se întărească pentru 2-3 ore, apoi pui și stratul al doilea de cereale. Este bine ca stratul de cremă să nu fie înghețat beton pentru ca cerealele să se lipească și să absoarbă din cremă. Pudrezi cu zahăr stevie pudră și lași să se întărească bine de tot la congelator. Când este tare, o scoți din formă, pui pe o planșă, sau tocător și porționezi. Aștepți încă 2-3 ore să se dezghețe.

PS : Folosind codul Amoraws beneficiezi de 15% reducere la comenzile online pe www. sanovita.ro !

Vară light și delicioasă !

Andra

Cremșnit vegan, fără gluten